iBooks Author in het onderwijs, gaat dit werken?

Apple presenteerde donderdag 19 januari 2012 een nieuwe tool: iBooks author. Met dit tool kunnen auteurs en uitgeverijen zelf iBooks maken die vervolgens op de iPad af te spelen zijn.

Af te spelen? Inderdaad, iBooks author maakt boeken zo interactief dat het lezen van een boek verandert in “spelen met een boek”. Apple zet met deze stap in op het maken van lesmateriaal via iBooks Author. Zo is het onder andere mogelijk om:

 • ingesloten films af te spelen
 • op afbeeldingen en films in te zoomen
 • interactieve vragen te beantwoorden
 • 3d objecten in realtime van alle kanten te bekijken
 • diashows af te spelen
 • woordenlijsten toe te voegen
 • woorden in woordenboeken op te zoeken
 • teksten te markeren
 • zelf opmerkingen aan teksten toe te voegen

Studio Wow heeft hiervan in een paar uur een mooie demo gemaakt die hier te bekijken is.

Apple heeft hiermee een prachtig stuk gereedschap neergezet om zelf aan de slag te gaan met content en digitale boeken uit te geven. Maar, is het ook geschikt om in het onderwijs te gebruiken?

Er zijn twee eisen waar digitaal lesmateriaal in de 21e eeuw aan zou moeten voldoen waarin iBooks Author tekort schiet:

1. Overal te gebruiken
Met iBooks Author is het mogelijk om boeken te maken die alleen op de iPad af te spelen zijn. iBooks Author sluit niet aan op de iPub standaard en boeken gemaakt in iBooks Author kunnen dus ook niet op andere eReaders afgespeeld worden. Dat is ook niet zo vreemd gezien de uitgebreide interactieve mogelijkheden die een iPad wel kan bieden tegenover andere eReaders die dat (nog) niet kunnen. Daarnaast is het zo dat niet iedere leerling het budget en de beschikking heeft over een iPad. Er zijn mensen die roepen dat iedere leerling een iPad zou moeten hebben, maar ik heb daar toch wel enige bezwaren tegen.

 • Een iPad is een stuk gevoeliger dan een reguliere schooltas: “Mijnheer, ik heb mijn iPad laten vallen en nu kan ik niet meer studeren”
 • Een iPad is een stuk interessanter voor het dievengilde dan een schooltas. Ik zou mijn zoon van 13 liever met een schooltas met boeken door “die ene wijk” naar school laten fietsen dan met een iPad. En nog liever: überhaupt zonder schoolboeken…
 • Een iPad kan meer dan een boek. Je kan er spelletjes op spelen, films op bekijken, internetten en nog veel meer leuke dingen op doen. Veel leukere dingen dan studeren.
  Zeker voor kinderen die gevoelig zijn voor prikkels en hier tegenwoordig toch al steeds meer aan blootgesteld worden, is de iPad een drama. Studeren wordt op de iPad een zap ervaring waarbij de inhoud nog maar minimaal blijft hangen. Natuurlijk, dit is op een computer ook zo, maar daar kan je met beveiligingssoftware het nodige afschermen zodat de prikkels enigszins kunnen worden gereguleerd.

2. Aansluiten op leerlingvolgsystemen
De boeken die in iBooks Author gemaakt zijn lijken vooralsnog niet aan te sluiten op leerlingvolgsystemen. Ieder boek is een “black box” en heeft geen interface naar buiten. Het is mooi om interactieve oefentoetsen in een boek aan te kunnen bieden, maar de voortgang hiervan is niet te monitoren, laat staan dat er diagnostische toetsen gemaakt kunnen worden en er op basis van de uitslag van zo’n toets extra lesmateriaal kan worden aangeboden.

Met name het laatste punt lijkt een grote tekortkoming in de uitspraak dat iBooks Author het maken van lesmateriaal zal veranderen. Apple heeft een geweldige tool neergezet dat op zijn zachtst gezegd concurreert met initiatieven van educatieve uitgevers om digitaal lesmateriaal te leveren. Het feit dat de boeken niet overal te gebruiken zijn en dat de voortgang van de leerlingen niet te monitoren is, zal nog een drempel opwerpen om dit grootschalig in het onderwijs in te zetten.

Als je digitaal lesmateriaal echt beschikbaar zou maken op alle platformen, waarbij de content centraal opgeslagen wordt, dan kunnen leerlingen en docenten zonder boeken over straat en op school en thuis gebruik maken van gecentraliseerd en volgbaar lesmateriaal.

Maar, de iBook snelweg is aangelegd, nu nog de matrixborden, wegrestaurants en tankstations ernaast aanleggen…

This entry was posted in Artikelen. Bookmark the permalink.

One Response to iBooks Author in het onderwijs, gaat dit werken?

 1. De spijker op z’n kop, Ed! Prachtige tool, maar te gesloten. Tenzij er iBooks voor Android, OSX en Windows komt. En de koppeling met een LVS tot stand kan komen. Om in je snelweg metafoor te blijven: er moeten vooral meer op- en afritten komen en er moeten verschillende voertuigen op kunnen rijden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *