Spotify en het uitgeefmodel van de toekomst

Sinds een paar weken maak ik gebruik van Spotify. U kent het nog niet? Welnu, Spotify is hèt on demand radiostation van de toekomst. Spotify maakt het zoeken naar muziek een waar feest! Werkelijk alle muziek van de wereld is op Spotify te vinden. Van de grote namen tot in eigen beheer opgenomen cd’s, het staat er allemaal op. Nu ja, allemaal… Sommige bands zijn nog niet op Spotify te vinden zoals Pink Floyd en Rammstein, maar die zullen vast snel volgen gezien het groeiende succes van Spotify.

Gratis
Jawel, de basisfunctionaliteiten van Spotify zijn al gratis te gebruiken. Binnen een gratis account kunt u een beperkt aantal uur naar uw muziek op uw PC of Mac luisteren. Voor een paar euro per maand kunt u al onbeperkt luisteren en voor nog een paar euro meer kunt u zelfs vanaf uw iPhone of Androïd toestel via wifi en 3G luisteren. Het is dan tevens mogelijk om nummers offline te beluisteren. Iedereen die ik spreek over Spotify is er laaiend enthousiast over. Eindelijk kunnen die oude cassettebandjes weg en kan de cd-kast helemaal leeggemaakt worden. Alleen iPhone, iPad of Androïd toestel en eventueel een dock met speakers zijn nog nodig om alle muziek on demand in de woonkamer, trein of auto te kunnen beluisteren.

De toekomst komt uit.
In 2003 startte ik een discussie op internet waarin ik stelde dat muziek gratis beschikbaar moest komen en mensen bij de poort (de internetprovider) moesten afrekenen. Afdracht voor auteursgelden zou via de providers moeten gebeuren en doordat alle nummers centraal in een database zouden staan, zou het meetbaar worden hoe deze gelden verdeeld moesten worden over de diverse artiesten en platenmaatschappijen. Men was het op zijn zachtst gezegd niet met mij eens en vond het concept onhaalbaar.

Zeven jaar later toont Spotify aan dat het wel kan. “Hate to say I told you so – The Hyves

Nu de boeken nog!

Spotify is te verkrijgen via http://www.spotify.com

This entry was posted in Artikelen. Bookmark the permalink.

2 Responses to Spotify en het uitgeefmodel van de toekomst

 1. Spotifyblog says:

  Hallo ICT Uitgever

  Ik ben een jaar of 5 ook samen met een vriend, voormalig eigenaar van platenzaak Elpee in Den Bosch bezig geweest met dit concept. Het was toen onmogelijk de platenmaatschappijen op 1 lijn te krijgen. Het water staat ze nu hoog genoeg aan de lippen, zodat Spotify wel een kans krijgt.

  In Zweden is Spotify al veel eerder gelanceerd, daar zijn ze verantwoordelijk voor 70% van de online muziek inkomsten. In Nederland (dat ze als proeftuin zien omdat Nederlanders voorop lopen in webontwikkeling) gaat het ook erg hard. Ik verwacht dat het echt een vlucht gaat nemen wanneer betaling via eigen bank (iDeal) in 2011 mogelijk wordt. Ik lees op verschillende fora dat betalen via creditcard of paypal een probleem voor veel mensen is, terwijl ze toch graag een betaal account willen nemen.

  Groet
  Leo Hamers
  Spotifyblog

 2. Mark says:

  Hallo Ed,

  Inmiddels ook een hele avond in de weer met Spotify. Een nieuwe ervaring van muziek delen en ontdekken. Geeft wel een hoop onrust om maar vooral te bijven zappen …Met weemoed kijk ik al over mijn rechter schouder waar mijn ogen even uitrusten op de vijf verdieping tellende kast met vinyl. Dat is toch iets anders wat met 1 zin is te verwoorden: “De jacht is mooier dan de vangst…” Kortom, Spotify ‘mooie’ aanvulling van de niet te stoppen behoefte naar meer.
  Straks maar even bijkomen van de Spotify rush onder het genot van krakend vinyl plaatje. Ongeveer 20 minuten gewoon even muziek luisteren 😉

  Ps wat is jouw Spotify username? Wil straks natuurlijk weer meeeeerrrr..

  groetjes,
  Mark

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *