To open source or not to open source?

Het lijkt wel een toverwoord: “Open source”. Want open source is gratis! Toch? Open source heeft voordelen. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om “open broncode” en kan iedereen die code aanpassen om zo verbeteringen door te voeren. Spelers op de open source contentmanagement markt zijn Joomla, Drupal, WordPress en zo zijn er nog wat meer. Stuk voor stuk systemen die eenvoudig te installeren zijn en waarna direct content kan worden ingevoerd en gepubliceerd. En dat nog wel helemaal voor niets! Nu ja, als u gebruik wilt maken van de standaard templates die meegeleverd worden en zelf een beetje handig bent om de instellingen goed te zetten, dan zijn de hostingkosten de enige kosten die u zult maken. Dat betekent dat u voor zo’n €35 per jaar klaar bent en dan krijgt u de domeinnaam er nog bij ook. Hartstikke leuk om een website van de voetbalvereniging of over uw hobby te starten, maar het inzetten van open source in een professionele omgeving is niet zo gratis als dat het lijkt.

Rekent u even mee?

Het project

Uitgaande van een volledig nieuw digitaal publicatieproduct, bevat het project om dit te realiseren op hoofdlijnen de volgende onderdelen:

1. Grafisch ontwerp De standaard templates die verkrijgbaar zijn voor een open source CMS voldoen vaak niet aan de eisen van de organisatie. Om maar wat te noemen bevatten al deze templates niet de huisstijl van de organisatie. Er zal dus een grafisch vormgever ingehuurd moeten worden om een template ontwerp te maken.

2. Functioneel & Interactie ontwerp Toegegeven, voor open source CMS systemen worden veel plugins ontwikkeld en met behulp van die plugins kunt u behoorlijk wat extra functionaliteit aan uw webapplicatie toevoegen. Soms moeten die plugins nog wat geconfigureerd worden en daarvoor zal een ICT consultant nodig zijn. Heeft u zo iemand niet in huis, dan zal u deze moeten inhuren. Het komt ook voor dat u nu net een bepaalde cruciale functie  in uw webapplicatie wilt hebben die niet met behulp van een plugin te realiseren is. Die functionaliteit zal beschreven moeten worden in een functioneel ontwerp en ook hier komt de ICT consultant om de hoek kijken.

Ter ondersteuning van het functioneel ontwerp is het van belang een goed interactie ontwerp te maken. Hoewel veel mensen denken dat ze zelf de interactie voor een webapplicatie kunnen bedenken is het maken van een goed interactie ontwerp niet eenvoudig. Het is verstandig een specialist in te huren om dit te laten ontwerpen.

3. Content ontwikkeling en asset verwerving Wat mij betreft het ondergeschoven kindje bij het ontwikkelen van een digitaal uitgeefproduct. Ik zal hier nog eens een apart artikel aan wijden. Voor nu volsta ik met de opmerking dat content schrijven een vak apart is en veel voorbereiding vergt. De structuur van de content moet bepaald worden en aansluiten op de structuur van de applicatie. Daarna moet content geschreven worden en in de applicatie ingevoerd worden. Tijdrovende processen die meer geld kosten dan vooraf ingecalculeerd wordt.

Hetzelfde geldt voor assets. Hoe vaak komt het niet voor dat assets weliswaar worden aangeleverd, maar niet voldoen aan de juiste standaard voor de applicatie. Assets moeten omgezet en geschikt worden gemaakt voor de digitale applicatie. De expertise hiervoor heeft u vaak niet in huis, dus ook deze klus moet worden uitbesteed.

4. Implementatie Het ontwikkelen van functionaliteiten die niet in het standaard open source pakket zitten moet worden uitgevoerd door specialisten die u niet in huis heeft. Doordat het om open source gaat, heeft u gelukkig de keuze om te kiezen uit verschillende bedrijven die dat vor u kunnen doen. Of is die optie helemaal niet zo gelukkig? Verderop in dit verhaal onder het kopje “beheer” zal ik uitleggen wat het gevaar hiervan kan zijn.

5. Testen De applicatie is gebouwd, de (test)content zit er in, er kan getest worden. Functioneel en inhoudelijk kan u dat allemaal zelf en als blijkt dat alles naar wens werkt kan de webapplicatie wat u betreft live gezet worden. Zo gezegd zo gedaan. U heeft een mooie marketingcampagne op touw gezet en uw applicatie kan de wereld aan.

Denkt u.

De poorten gaan open en stromen gebruikers gaan uw applicatie gebruiken. Geweldig, het werkt! Het is een succes! Dan komen de eerste mails binnen en begint de telefoon te rinkelen. “De site doet het niet”. “Ik zit uren te wachten voordat er iets gebeurt”. “Ik kan mij niet registreren”. Eén test heeft u over het hoofd gezien: de “load” test. Hoeveel mensen kunnen eigenlijk gelijktijdig gebruik maken van uw applicatie? Dit soort testen kan u niet zelf uitvoeren en zullen door een specialistisch bedrijf uitgevoerd moeten worden.

Het beheer

Nadat het project is afgerond, moet dit ook beheerd worden. Er vanuit gaande dat u een goede beheer afdeling heeft die dit project na oplevering in beheer heeft genomen, zal het dagelijks up and running houden van uw applicatie goed onder controle te houden zijn. Toch schuilt er een gevaar in het beheer in combinatie met meerdere leveranciers die applicaties op hetzelfde open source platform gebouwd hebben voor u. Als een nieuwe versie van het platform uitkomt waarmee bijvoorbeeld een aantal beveiligingsrisico’s worden opgelost, wilt u deze natuurlijk graag doorvoeren. Maar bij het updaten van het platform weet u niet direct welke applicaties hier door beïnvloed worden. Wanneer u één leverancier heeft die alle applicaties heeft gebouwd, dan is dat in de meeste gevallen vrij makkelijk te bepalen.

Met meerdere leveranciers is dat een stuk minder eenvoudig. Ook als één leverancier een nieuwere versie van een specifiek component wil gebruiken, moet eerst gekeken worden of de applicaties die door andere leveranciers zijn gebouwd toevallig ook gebruik maken van de oude versie van dat specifieke component. Een tijdrovende klus die uiteraard ook consultancy en dus geld kost.

Conclusie

Open source is mooi omdat er een community achter zit en zo veel expertise ingezet kan worden om een open source platform of applicatie te ontwikkelen en perfectioneren. Gratis is het niet en het is nog maar de vraag of het uiteindelijk verstandiger om met open source en meerdere leveranciers te werken, dan voor één preferred supplier te kiezen die uw bedrijf van haver tot gort kent en samen met u kan partneren naar de beste oplossing voor uw totaalpakket.

This entry was posted in Artikelen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *